Izdvojeni izbornik
Projekti
Kontakt

Pišite nam na adresu:

info@rc-zagreb-medvedgrad.hr

The Esplanade
Mihanovićeva 1
10000 Zagreb

Zdrava voda za Stari Golubovec
13.03.2017.

I ove rotarijanske godine, 2014/2015, RC Zagreb Medvedgrad organizirao je tiskanje rotary kalendara na temu vode. Stoga smo odlučili ponuditi ovaj kalendar domaćoj i međunarodnoj rotarijanskoj zajednici, te drugim zainteresiranima koji žele pomoći u ostvarivanju projekata služenja zajednici povezanih s vodom.

Stoga su rotary klubovi Zagreb-Medvedgrad, Zagreb-Sesvete i Zagreb-Gradec, odlučili ujediniti i objediniti svoja znanja, vještine i sposobnosti kako bi stanovnici mjesta Stari Golubovec dobili nabolji mogući poklon.

Stari Golubovec mjesto je u sastavu općine Lobor u Krapinsko-zagorskoj županiji. Nalazi se na padinama gore Ivanščice, čine ga zaselci: Behini, Donji Labaši, Krsniki i Gornji Labaši. Ovo naselje ima stari vodovod izgrađen početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Na njega je priključeno nešto više od 140 potrošača. Međutim, voda iz ovog vodovoda vrlo je često, što su pokazale analize nadležnih institucija, bila sanitarno neispravna. Stoga su naša tri kluba odlučila pokrenuti akciju kojom bi se bitno poboljšala kvaliteta vode navedenog vodovoda, odnosno učinilo ju zdravstveno ispravnom i omogućilo njeno redovno korištenje bez straha od pojave mogućih zaraznih bolesti.

Stoga je u u postojeći vodospremnik lokalnog vodovoda „Stari Golubovec“ ugrađen uređaj za automatsku dezinfekciju vode hipokloritom. Odabrani postupak rekonstrukcije pogodan je za manje vodoopskrbne sustave, kao što je lokalni vodovod „Stari Golubovec”. Rukovanje ovim uređajima nije povezano s velikim opasnostima. Budući da je za pogon dozirne crpke i impulsnog vodomjera potrebna električna energija, a vodospremnik se nalazi izvan naseljenog područja, za napajanje električnom energijom dodatno su ugrađeni fotonaponski paneli. Na ovaj način udruženim profesionalnim znanjem i angažmanom članova naših klubova, stanovnici Starog Golubovca dobili su sanitarno ispravnu vodu za piće.

Iako je sustav ugrađen 28.11.2014., svečano je pušten u pogon dana 6. prosinca 2014., povodom svečanosti sv. Barbare, zaštitnice rudara. Od vremena ugradnje sustava do dana svečanog otvaranja, praćena je učinkovitost njegovog rada. Toj su svečanosti nazočili prijateljice i prijatelji iz rotary klubova Zagreb-Medvedgrad, Zagreb-Sesvete, Zagreb i Solin. 

Naši klubovi ponosni su i što je ovo jedan od dva projekta koji su prvi dobili financijsku pomoć, odnosno District Grant od The Rotary Foundationa.    

Zahvaljujemo se i svim drugim rotary klubovima iz Hrvatske koji su ovu akciju prepoznali i svojim nam donacijama pomogli u njenom oživotvorenju.