Izdvojeni izbornik
Projekti
Kontakt

Pišite nam na adresu:

info@rc-zagreb-medvedgrad.hr

The Esplanade
Mihanovićeva 1
10000 Zagreb

Čista voda
RC Zagreb Medvegrad podigao razinu sanitarne ispravnosti vode na području Lepoglave
18.11.2019.

Više članova Rotary kluba Zagreb Medvedgrad 10. 11.2019. posjetilo je Lepoglavu kako bi prisustvovalo finalizaciji još jedne svoje humanitarne akcije povezane sa vodom, kao temom koja je ključna odrednica većine akcija koje ovaj klub provodi u svom rotarijanskom djelovanju. Tom prilikom izvršena je primopredaja sustava za automatsku dezinfekciju vode koja će omogućiti sanitarno ispravnu vodu stanovnicima naselja Strupari i Jureni u Gradu Lepoglavi. 

Članovi RC Medvedgrada nazočili su svečanom otvorenju sustava i njegovoj primopredaji predstavnicima korisnika, a u njihovo ime sustav je preuzeo gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić. U realizaciji projekta pomogli su Grad Lepoglava, te Rotary klubovi  Krapina i Trakošćan. Spomenuti su organizacijski i provedbeno podupirali projekt, dok je projekt informacijski i logistički pomogao i  RC Zagreb Sesvete. Opremu potrebnu za realizaciju projekta dobavila je tvrtka 3M d.o.o. i Elming. Predstavnici lokalnih vlasti i Rotary kluba Zagreb Medvedgrad prilikom primopredaje projekta izrazili su svoju zahvalnost svim sudionicima u projektu.

Ovim projektom, nabavom i ugradnjom sustava za automatsku dezinfekciju vode stvoreni su uvjeti da naselja Stupari i Jureni koja se nalaze na području Grada Lepoglave u varaždinskoj županiji koriste zdravu i sanitarno ispravnu vodu. Sve dosad voda iz navedenog vodovoda nije se kondicionirala sustavno nego jednom godišnje i bila je upitne sanitarne kvalitete. Nakon realizacije projekta stanovnici tih naselja, kao i njihovi posjetitelji, bit će u značajno manjem riziku izlaganja različitim zaraznim bolestima koje prijete u slučaju korištenja sanitarno neispravne vode.

Rotary klub Zagreb Medvedgrad inicirao je ovaj projekt nakon  preliminarnog istraživanja tijekog koga se doznalo da naselja Strupari i Jureni nisu u dugoročnom planu nadležnih državnih institucija za priključenje na regionalni Varaždinski vodovod. Inače, naselja imaju stari vodovod na kojeg je priključeno nešto više od 70 potrošača kroz 30 priključaka. Voda se zahvaća iz kaptaže i slobodnim padom dovodi do bazena te zatim razvodi do potrošača. Izvorište je u šumi udaljeno od bazena, a u tijeku je određivanje zona sanitarne zaštite. Svi potrošači priključeni su na zajednički lokalni vodovod kojim upravlja Grad Lepoglava i zajednica građana.

Realizacija ovog projekta žiteljima ovih naselja koji se koriste vodom iz lokalnog vodovoda uvelike će olakšati odluku da ostanu ondje živjeti. Benefiti su za njih višestruki – svi sudionici u projektu dali su svoj doprinos jačanju zaštite njihova zdravlja, posebno djece.